Atunci când vizităm un castel, nu călătorim doar într-un spațiu, căci fiecare monument acționează ca un fel de portal prin care putem face adevărate călătorii în trecut. O clădire medievală, sau una construită în Epoca Modernă timpurie, veche de sute de ani, are o aură care, atunci când pășești printre ziduri, îți face imaginația să zburde, chiar dacă nu știi aproape nimic despre cine a construit-o sau cine a trăit în ea timp de mai multe generații.

În general, pentru prima dată vedem castele în imaginile din cărțile de povești. Castelul din basm este colorat și magic: prințesele și prinții se întâlnesc și se îndrăgostesc în săli strălucitoare, reginele și regii stau la ospăț, cavalerii și domnișoarele de onoare dansează pe podele de marmură, iar caii albi mănâncă ovăz în grajdurile de aur. Poveștile din copilărie prind viață pe măsură ce le mângâiem zidurile lor solide, masive și impunătoare. Nimic nu este mai romantic decât să descoperi niște bijuterii arhitecturale împreună cu iubitul sau iubita și să împletiți mai departe firul poveștilor împreună!

În Transilvania au supraviețuit numeroase castele de o frumusețe inegalabilă. Fiecare este unic, la fel ca ochelarii Yuniku! Pe blogul Lénárt Optika, care promovează Transilvania, vă oferim câteva sfaturi cu privire la castelele din județul Covasna și din împrejurimi pe care trebuie să le vezi neapărat cu partenerul sau partenera ta atunci când vizitați regiunea.

Castelul Mikes din Zăbala

Zăbala se află la 14 km de Târgu Secuiesc, la 5 km de Covasna și la 40 km de Sfântu Gheorghe. Cu mașina se ajunge acolo cel mai simplu din Sfântu Gheorghe, pe drumul județean 13E în direcția stațiunii Covasna. Castelul Mikes din Zăbala este poate cel mai romantic din Transilvania, deoarece complexul de clădiri a fost frumos restaurat, parcul său vast și frumos găzduiește în mod regulat evenimente comunitare, iar domeniul nu servește doar ca loc de cazare, ci găzduiește și nunți fastuoase. Castelul poate fi vizitat pe baza unei programări.

În secolul al XIX-lea, fostul conac renascentist a trecut printr-o modificare îndrăzneață din care a rezultat imaginea castelului monumental de astăzi: a fost adăugat un etaj mansardat cu noi spații de locuit. Frontonul poartă două blazoane, unul aparținând lui Benedek Mikes și celălat soției acestuia, Sophia Moser. Terasa vitrată are piloni dreptunghiulari sculptați cu motive de viță de vie și o sobă de teracotă în stil renascentist german, aceasta fiind una dintre piesele originale ale castelului. În cele mai opulente încăperi bolțile sunt separate de stucături și au fost descoperite rămășițe valoroase de picturi din secolul al XVIII-lea.

Conacul a fost naționalizat în 1949, iar familia a fost evacuată. De-a lungul anilor, clădirea a funcționat ca sediu al Gospodăriei Agricole de Stat, casă de vacanță a Federației Sindicale, orfelinat, școală, sanatoriu și spital de boli mintale. În 2005, familia Mikes a intentat un proces pentru a recupera castelul, care a fost restaurat împreună cu parcul înconjurător, iar unele dintre clădiri funcționează acum ca hotel.

Castelul Szentkereszty din Arcuș

Satul Arcuș este situat la 6 km de Sfântu Gheorghe, în direcția Valea Crișului, pe drumul județean 121B. Cea mai impunătoare clădire a satului, Castelul Szentkereszty a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neobaroc în locul conacului de odinoară care aparținea familiei Benkő. Este înconjurat de un parc englezesc de peste nouă hectare, având un lac mare cu o mică insulă în mijloc. Ultimul proprietar a fost baronul Béla Szentkereszty, comite suprem al comitatului Trei Scaune. După moartea acestuia, castelul a fost naționalizat și folosit ca orfelinat, școală și cooperativă, iar în 1982 a devenit proprietatea Partidului Comunist Român și a fost transformat în apartament prezidențial pentru șeful statului, Nicolae Ceaușescu. După schimbarea de regim, clădirea a fost preluată de Ministerul Culturii și până de curând a fost folosită ca centru cultural.

După un lung litigiu, castelul a devenit proprietatea moștenitorilor, frații Jankovich-Bésán. Clădirea se află în stare bună, dar are nevoie de renovare, din acest motiv nu este deschis publicului, cu excepția evenimentelor culturale tematice (de exemplu, în vară a avut loc aici un festival). Cu toate acestea, puteți vedea din exterior aleea romantică ce duce la porțile clădirii, iar dacă vă plimbați prin Arcuș, ar trebui să vizitați și biserica castelului din secolul al XIII-lea din centrul satului.

La marginea satului, lângă pârâu, se pot vedea și urmele unei cetăți. Se spune că aici au existat trei cetăți de fapt: Cetatea Pisicii, Cetatea Domnișoarei și Cetatea Fierarului… Pe măsură ce vă întoarceți spre Sfântu Gheorghe, în baza celor văzute, vă puteți imagina și continuarea poveștilor!

Castelul Kálnoky din Micloșoara

Se poate ajunge în Micloșoara dinspre Sfântu Gheorghe pe drumul 103E și apoi pe drumul județean 131 spre Baraolt. Castelul Kálnoky a fost construit în stil renascentist în secolul al XVII-lea, apoi reconstruit la sfârșitul secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea în stil clasicist după care, a primit forma actuală la începutul secolului al XX-lea. Este o clădire impunătoare care funcționează ca muzeu și este deschis publicului după un program prestabilit, iar decorul interior este oglinda artei Renașterii târzii transilvănene.

Castelul a fost cumpărat de la ultimii săi moștenitori în 1939 de către Eugen Savu, pe atunci ministru de finanțe în guvernul Goga, care l-a pierdut însă când a fost naționalizată clădirea. La sfârșitul anilor 1990 a ajuns în proprietatea moștenitorilor și datorită familiei Kálnoky, castelul a fost restaurat. În pivniță se află un bar de vinuri și cafetărie cu o atmosferă romantică. De asemenea, se poate rezerva cazare în casele de oaspeți ale contelui Kálnoky din apropierea castelului.

Castelul Daniel din Tălișoara

Tălișoara se află la 50 km de Sfântu Gheorghe, la aproximativ 60 km de Brașov și la 4 km de Baraolt. Castelul Daniel din Tălișoara a fost construit în stil renascentist târziu, și cu o aripă clasicistă adăugată în secolul al XIX-lea. Clădirea conține mai multe sculpturi valoroase din piatră din Renașterea târzie. Pivnița de la capătul nord-vestic al castelului și încăperile de deasupra acesteia sunt cele mai vechi; pe fațada clădirii se află un blazon cu stema familiei Daniel, reprezentând o lebădă cu o sabie înfiptă în partea stângă a gâtului.

Clădirea-monument funcționează ca hotel din 2016, cu spații interioare și camere cu atmosferă romantică, având mobilier din lemn masiv și elemente de design în ton cu spiritul locului, precum și un centru de wellness la subsol pentru oaspeți.

Castelul Béldi din Bodila

În satul Bodila, situat între Brașov și Sfântu Gheorghe, la granița dintre Țara Bârsei și Trei Scaune poate fi vizitat un castel renumit al familiei Béldi. Primul castel construit în stil baroc, înconjurat cu brazi, a fost construit de László Béldi în 1731. Castelul este interesant și pentru că este în proprietate publică, în clădire aflându-se sediul primăriei din Bodila.

Nu este neglijabil nici din punct de vedere vizual, original a fost construit în stil baroc și clasicist, este o clădire frumoasă, simetrică, cu un bloc central cu două etaje la care sunt anexate secțiuni cu parter pe cele două laturi. Balconul deschis de la primul etaj, sprijinit pe șase coloane, este înconjurat de șase piloni mici cu balustradă din fier forjat. Două ferestre semicirculare ornamentate și o ușă se deschid spre balcon. Tinerele cupluri din Bodila își pot rosti jurămintele în acest loc minunat…

Privește în jur și vezi minuni similare! Iar dacă ți se pare dificil, este posibil ca vina să fie a dispozitivului de corecție a vederii. La magazinele Lénárt Optika din Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Covasna, poți înlocui ochelarii sparți în timpul călătoriei, lentilele de contact pierdute sau poți procura ochelari de soare super-moderni pentru a te bucura de o vacanță cu adevărat relaxantă alături de partenerul sau partenera ta! Te așteptăm cu drag!